úterý 10. ledna 2017

Digitální archivace v Rogue One: Star Wars Story - Jedi Archives

Nemůžu neupozornit na příspěvek na blogu Preservicy. "How Not to Build a Digital Archive: Lessons from the Dark Side of the Force" komentuje poslední díl filmové ságy Star Wars z hlediska digitální archivace.

Možná si řeknete, že to je jen chytrý marketingový tah. Pokud to přitáhne  pozornost a povede k popularizaci základních principů digitální archivace, tak proč ne:-)

A je k tomu dokonce i webinář, kde si můžeme poslechnout o chybách Jedi Archive více od Jedi Mastera Jona Tilbura...

A teď koukám, že Zdeněk Hruška už to dokonce i přeložil:
http://ltp-portal.mzk.cz/home/Novinky/jaknebudovatdigitalniarchiv-poucenizestarwarsrogueone

4 komentáře:

  1. A já jsem si myslela, že napsat sem článek o imperiálním archivu by bylo příliš neprofesionální.

    OdpovědětVymazat
  2. Já si myslím, že je takové popularizační a trochu odlehčené téma, což nemůže uškodit! :)
    Každopádně téma v archivářské komunitě rezonuje - už jsem viděl další 3 články, které to řeší. Z nich nejzajímavější je asi tento, který se zabývá úložnými médii ve Star Wars a jejich (ne)kompabilitě: https://motherboard.vice.com/read/the-disk-formats-of-star-wars-rogue-one-spoilers/

    OdpovědětVymazat
  3. Teď jsem se možná špatně vyjádřila - mně se ten článek moc líbí (odborně s ním ovšem nesouhlasím) a strašně lituju, že jsem se na rozdíl do tebe nechala zastavit nesmyslnou konvencí.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak co kdybys k tomu napsala nějakou polemiku? Já jsem zatím četl jen souhlasné komentáře, takže nějaký kritický si přečtu rád!
    Když vidím, co všechno se v akademické sféře zkoumá (jeden akademik si udělal kariéru na zombie!), tak mě nějaké konvence vážně netrápí! :)

    OdpovědětVymazat