neděle 23. února 2014

Jaká rizika přináší PDF/A-3? Report NDSA

Americká organizace vydala před týdnem report, ve kterém se zabývá riziky, která může pro dlouhodobou ochranu dat představovat formát PDF/A-3  (ISO 19005-3:2012). Na blog postu http://blogs.loc.gov/digitalpreservation/2014/02/new-ndsa-report-the-benefits-and-risks-of-the-pdfa-3-file-format-for-archival-institutions/ se dočtete více o krátké historii a problémech, které komunita v PDF/A-3 vidí. Vlastní report, který je volně ke stažení zde http://www.digitalpreservation.gov/ndsa/working_groups/documents/NDSA_PDF_A3_report_final022014.pdf.
V čem je tedy problém? Poslední verze PDF/A, tedy PDF/A-3 má oproti PDF/A-2 (ISO 19005-2:2011) novou vlastnost, která může způsobit z pohledu dlouhodobé ochrany spoustu problémů. Zatímco PDF/A-2 umožňovalo zapouzdření souborů pouze pokud i tyto odpovídaly specifikaci PDF/A, tak nová verze PDF/A-3 umožňuje zapouzdření jakýchkoliv souborů do PDF/A-3 souboru. Mohou to tak být např. XML, CSV, CAD, obrazové, exe a jiné soubory, zapouzdřené do PDF/A.
Autoři vidí možnost využití a archivace PDF/A-3 vytvářených v kontrolovaném prostředí, ale rozhodně ne jako formátu pro příjem PDF/A souborů z různých zdrojů, nad kterými nemáte kontrolu. Více viz zpráva samotná.


Žádné komentáře:

Okomentovat