pondělí 3. února 2014

EU projekt 4C je v půlce - podívejte se na publikované dokumenty

Projekt 4C (Collaboration to Clarify the Cost of Curation), který má za cíl zmapovat a lépe pochopit náklady na dlouhodobou ochranu digitálních dat, je v půlce svého trvání. O tom, co bylo dosaženo, si můžete přečíst tady http://www.4cproject.eu/news-and-comment/4c-blog/79-lessons-from-the-half-way-point. Z článku vede link na deliverables, tedy dosud publikované dokumenty - http://4cproject.eu/community-resources/outputs-and-deliverables. Některé z dokumentů stojí za přečtení, viz níže:

  • D4.1 Hodnocení nepřímých nákladů na dlouhodobou ochranu http://tinyurl.com/oupe95y. Tento se zabývá zajímavým tématem nepřímých nákladů. Nejen platy, elektřina, HW a podobně ovlivňují náklady na digitální archiv, ale i skutečnosti, které se pomocí archivu snaží vaše instituce dosáhnout. V projektu spolupracující instituce daly dohromady seznam takovýchto faktorů. Jsou mezi nimi např. riziko, důvěryhodnost, dobrá pověst, autenticita aj. Každý z faktorů je vysvětlen s příklady nákladů, které může přinést.
  • D2.1 Výchozí studie stakeholderů a jejich iniciativ http://tinyurl.com/ksjqors přináší seznam institucí, projektů, publikací a konferencí, které se zabývaly nebo zabývají náklady na dlouhodobou ochranu. 
  • D3.1 Ohodnocení modelů na odhad nákladů a analýza potřeb http://tinyurl.com/m4hm7v5 hodnotí existující nástroje a modely
Dokumenty budou přibývat, tak stránku sledujte i nadále.

Žádné komentáře:

Okomentovat