úterý 19. března 2013

Open source pro dlouhodobou ochranu digitálních informací

Na blogu "The Signal Digital Preservation" Kongresové knihovny jsou přehledové články o systémech Archivematica a Islandora. Články jsou psány formou rozhovoru s tvůrci systémů.

Oba tyto systémy jsou navrženy s cílem naplnit požadavky modelu OAIS (ISO 14721) a využívají komponenty dostupné jako svobodný software.

Archivematica je systém, který vznikl spoluprací firmy Artefactual a Vancouverského archivu, podporuje standardy METS, PREMIS, DC a další standardní metadata. Vývoj směřuje k integraci s běžně používanými systémy pro správu digitálního obsahu jako jsou DSpace, ContentDM.
http://blogs.loc.gov/digitalpreservation/2012/10/archivematica-and-the-open-source-mindset-for-digital-preservation-systems/

Islandora používá jádro Fedora Commons repozitáře, CMS Drupal a řadu dalších komponent, například Taverna workflows. Podobně jako Archivematica do workflow zapojuje další nástroje a služby pro validaci a identifikaci formátů, extrakci technických metadat.
http://blogs.loc.gov/digitalpreservation/2013/03/islandoras-open-source-ecosystem-and-digital-preservation-an-interview-with-mark-leggott/

Aby byl seznam open source systémů usilujících o kompletní naplnění požadavků OAIS úplný, měli bychom doplnit ještě systém RODA , případně i DATISS, XENA, HOPPLA, Mopseus.

Kompletní seznam open source nástrojů užitečných pro dlouhodobou archivaci digitálních informací je na webu Open Planets Foundation: http://wiki.opf-labs.org/display/TR/Digital+Preservation+Tool+Registry