čtvrtek 16. června 2016

Kde je dnes Norská národní knihovna?

OPF zveřejnila informaci o tom, že Norská národní knihovna se stala dalším členem konzorcia OPF. Krátké představení činnosti Norské národní knihovny v oblasti dlouhodobého ukládání digitálních dat stojí za ocitování.

Norská národní knihovna shromažďuje všechny typy médií publikované v Norsku, včetně rozhlasových a televizních pořadů, filmů, hudby a norské části Internetu. Během příštích 20-30 let má v plánu zdigitalizovat kompletně všechny své sbírky. Již bylo digitalizováno 90% všech knih publikovaných v Norsku, 30% všech novin a téměř 100% všech rozhlasových programů z největší a nejstarší rozhlasové stanice v Norsku.

V lednu 2016 byl revidován zákon o povinném výtisku,  který umožňuje národní knihovně sklízet celý obsah webu na národní doméně, a zavádí povinný výtisk digitálních předloh všech tištěných publikací. Pro Norskou národní knihovnu je systém pro důvěryhodné uchovávání digitálních dat klíčový; spravuje 5,2 PB unikátních dat,  ročně přibývá 1PB.  Cílem knihovny je uchování těchto dat v horizontu 1000 let. 

Wow!

Žádné komentáře:

Okomentovat