středa 15. června 2016

Dlouhodobá archivace transakčních dat - DPC Technology Watch report

Preserving Transactional Data, Sara Day Thomson, 2016
http://dx.doi.org/10.7207/twr16-02

Velmi zajímavý text. Nejde jen o transakční data ve smyslu nějakých obchodních dat, dat o pohybech zboží, peněz, objednávkách, fakturách apod, ale o transakční data v širším smyslu, o jakákoli data generovaná v interakci s databází, třeba data administrativní povahy. Jak taková data spravovat dlouhodobě především pro účely vědeckého výzkumu a trvalého ukládání v archivech, a jak s nimi pracovat legálně? 

Mluví se tu o big data, o problematice archivace a re-use živých dat a databází, o tom, jak může být komplikované taková data získat a smysluplně použít k archivaci, protože jsou součástí širšího aplikačního prostředí a kontextu, jsou předmětem zákonných regulací týkajících se copyrightu, ochrany soukromí a bezpečnosti, nebo protože mohou vypadat jinak z různých access pointů...a nemusí být tedy jasné co je "autentická reprezentace" nebo "significant preperty", které by archiv měl uchovat. 

Tenhle typ dat nabourává tradiční představy archivů o tom, jak má vypadat archivovaný objekt. Tady už není nějaký dokument nebo spis, ale jen neustále se měnící záznamy v nějakých systémech a kontextech. Statický snapshot nemusí být vůbec snadné použít.....v této podobě uniká archivům stále více informací, které by mohly být pro budoucí badatele zajímavé. 

Jen pro inspiraci, par odkazů, které nemůžu nezapsat: 
Validator für TIFF-, SIARD-, PDF/A-, JP2- und JPEG-Dateien sowie SIPs (KOST-Val) -http://kost-ceco.ch/cms/index.php?kost_val_deDeepArc (BNF projekt transform relational database content into XML for archiving purposes)  - https://sourceforge.net/projects/deeparc/
Database preservation toolkithttp://www.database-preservation.com/


Žádné komentáře:

Okomentovat