čtvrtek 2. června 2016

Identifikace kontejnerových formátů pomocí DROID

Ross Spencer publikuje pravidelně na svém blogu zajímavé příspěvky týkající se dlouhodobé archivace. Za přečtení určitě stojí jeho příspěvek z letošního ledna, který se týká problematiky identifikace kontejnerových formátů.

http://openpreservation.org/blog/2016/01/07/droid-container-signature-files-what-they-are-and-how-to-create-them-a-template-and-an-example-or-few/

Cílem toho příspěvku bylo primárně popsat, jak vytvořit signatures (magic numbers) pro nějaký nepopsaný souborový formát a dodat do Pronomu. Popis mechanismu identifikace kontejnerových formátů (zavedený do DROID ve verzi 6) je ale užitečné si přečíst, i pokud takové ambice nemáte.

Kontejnerové signatures publikuje Pronom zde: http://www.nationalarchives.gov.uk/aboutapps/pronom/droid-signature-files.htm
a Ross vysvětluje, jak jsou spolu tradiční formátové signatures a kontejnerové signatures provázány a jaký je postup identikace.

Především archivy, které pracují v různorodým sbírkami digital born dokumentů, by měly věnovat identifikaci formátů věnovat pozornost a tam kontejnerové formáty identifikovat pomocí odpovídajících signatures.

Vedle DROIDu existují dnes i další nástroje, které někdy používají data z Pronomu (FIDO) nebo umožňují používat zdrojů signatures víc, jako Siegfried.


Žádné komentáře:

Okomentovat