středa 12. listopadu 2014

Guideline for Preservation Planning: Procedural Model and Implementation authored and edited by the nestor working group Preservation Planning

Německý NESTOR publikoval moc pěkný materiál, ze kterého je  vidět, o co v oblasti dlouhodobé ochrany informačního obsahu v digitální podobě jde.

Zvlášť zajímavá je část přílohy, kde autoři z NESTORu ukazují, jak definovat significant properities pro různé typy digitálního materiálu. (Appendix A: Possible properties, designated communities and designated uses of information types).

Bohužel podobný přístup řadě správců digitálních dat u nás chybí, a představu o tom, jaké technické nebo vizuální vlastnosti jsou předmětem dlouhodobé ochrany, mnoho kurátorů digitálních dat nemá. To souvisí  s obecným nezájmem o plánování dlouhodobé ochrany.

Který univerzitní repozitář má takto pěkně popsáno, co je předmětem dlouhodobé ochrany a pro koho data ochraňuje? Tj. ví, co chce uchovat a jak to chce uchovat? Je cílem ochrany vysokoškolských kvalifikačních prací nebo šedé literatury uchování textové podoby děl, nebo jsou důležité i další vlastnosti digitálních objektů, které intelektuální obsah nesou - fonty, odstavce, řazení textu, obrázky, metadata, vizuální podoba layoutu atd.?

http://files.d-nb.de/nestor/materialien/nestor_mat_15-eng.pdf

Žádné komentáře:

Okomentovat