neděle 11. května 2014

OCLC Preservation Health Check: Monitorování rizik pro obsah vašeho digitálního repozitáře

OCLC a OPF (Open Planets Foundation) provádějí od roku 2012 tzv. Preservation Health Check, což je pilotní projekt na analýzu kvality ochranných (preservation) metadat vytvářených a využívaných v digitálních repozitářích a systémem na ukládání. Cílem je posoudit potenciál těchto metadat k vytváření odhadů o míře rizik hrozících uloženému digitálnímu obsahu.
OPF poskytuje datové sety, feedback, organizuje celý projekt včetně workshopů a publicity. OCLC má experty na ochranná metadata a tzv. risk assessment. Navrhuje metodologii, provádí samotný výzkum, poskytuje technickou podporu apod.
Všechny dosavadní výsledky naleznete tady http://www.oclc.org/research/activities/phc.html
Poslední zpráva shrnuje přínosy ochranných metadat, náklady na jejich vytváření. Soustředí se na standard PREMIS a jeho mapování do metodologie posuzování rizik SPOT (Simple Property-Oriented Threat - http://www.dlib.org/dlib/september12/vermaaten/09vermaaten.html). SPOT je využíván na posuzování toho, zda PREMIS a jeho využití opravdu přinášejí potřebné údaje v oblastech, na které se soustředí SPOT - to jsou dostupnost, identita, dlouhodobá odolnost, zobrazitelnost, srozumitelnost a autenticita (digitálního obsahu).

Žádné komentáře:

Okomentovat