úterý 4. března 2014

Kniha: Re-collection: Art, New Media, and Social Memory

Tahle publikace bude určitě stát za pozornost: 

Re-collection: Art, New Media, and Social Memory (Leonardo Book Series) Hardcover – May 23, 2014 by Richard Rinehart (Author) , Jon Ippolito (Author), The MIT Press

Pánové z MIT napsali - soudě podle obsahu na propagačním webu (http://re-collection.net/) a pověsti, která knihu už před publikací provází - asi docela zajímavý text. 

Naše filosofie dlouhodobé ochrany se musí vyvíjet přirozeně s médii. Knihovny, muzea, archivy, wunderkamery, tvořily sociální paměť, a tu je třeba s vývojem digitálních a nových medií znovu definovat a posunout za tyto zdánlivě navždy existující instituce. 

Knihovny, muzea a galerie se zaměřily pouze na ukládání, a nevyužívají potenciál variability, sítí, nových médií a crowdu. Využití práce amatérů je cestou jak efektivně zajistit uchování obsahu nových médií. Migrace, emulace a re-interpretace davem amatérů je spolehlivější cestou jak uchovat kulturní data a obsahy nových médií než ukládání v rigidní instituci a správa "experty". Znamená to ale, že musíme přistoupit na jinou definici kultury, sociální paměti...ale pokud chceme, aby současná digitální kultura přežila, nemáme podle autorů jinou možnost.


Žádné komentáře:

Okomentovat