středa 19. března 2014

Jak jsou vaše data a instituce připraveny na dlouhodobou ochranu?

Americký Educopia Institute (http://www.educopia.org/) publikoval dokument, který se zabývá připraveností digitalizovaných novin na dlouhodobou ochranu - Guidelines for Digital Newspaper Preservation Readiness. Z názvu je jasné, že je dokument zaměřen na digitalizované noviny, ovšem zásady, které popisuje, jsou aplikovatelné na jakákoliv data v knihovnách nebo archivech.
Dokument je koncipován tak, že jde vlastně o návod jak postupovat, co zařídit, co kontrolovat v institucích, a to s minimálními náklady. Cílem je, aby data byla dobře spravována a tak "připravena" na dlouhodobou ochranu.
Pokryta jsou následující témata: inventarizace (co, kolik, a kde vlastně máme), organizace dat (názvy souborů, uložení apod.), správa formátů, správa metadat, správa kontrolních součtů, ochranné balíčky a další. Ke každé kapitole náleží seznam nástrojů, které jsou volně dostupné.
Dokument také přináší "kontrolní seznam", který je možné použít na rychlou nebo opakovanou kontrolu připravenosti vaší organizace na dlouhodobou ochranu dat (strana xi).
Autoři rozlišují mezi základní a optimální připraveností. Celý koncept připravenosti je navázán na v roce 2013 představené NDSA Stupně dlouhodobé ochrany - http://www.digitalpreservation.gov/ndsa/activities/levels.html.
Publikace se zdá velmi použitelno pro české knihovny, které spravují digitální data a nemají ustálené procesy okolo jejich správy a v dohledné době nepočítají s žádným sofistikovaným digitálním repozitářem na jejich ochranu.
Pokud máte digitální data a máte snahu je spravovat tak, aby byla použitelná v budoucnu, pak toto je dokument, který vám pomůže začít.


Ke stažení 

http://www.educopia.org/publishing/gdnpr
http://metaarchive.org/public/publishing/Guidelines_for_Digital_Newspaper_Preservation_Readiness.pdf

Žádné komentáře:

Okomentovat