úterý 12. listopadu 2013

Puls Londýna - jak také může vypadat prezentace digitálních dat koncovému uživateli

Tento příspěvek není přímo o digital preservation, ale o projektu digitalizace. Wellcome Library v Londýně zdigitalizovala lékařské zprávy od půlky 19. století do současnosti. Na tom by nebylo nic zvláštního, důvod proč o tom píšu je způsob prezentace. Web http://wellcomelibrary.org/londons-pulse může sloužit jako příklad moderního prostředí pro uživatele, které nabízí veškerou funkcionalitu, kterou dnešní uživatel očekává.
To co uživatel vidí je JPG "servírovaný" image serverem, který jej on-the-fly vytváří z archivního JPEG 2000 souboru. JPEG 2000 používá Wellcome Library jako archivní formát ve svém LTP systému, a to pro všechny projekty digitalizace, které mají. Díky JPEG 2000 můžete krásně zoomovat. Wellcome Library používá svůj vlastní player na obrazy i videa. Je opravdu povedený.

Ze závěrečné zprávy (http://repository.jisc.ac.uk/5370/1/MOH_article_for_JISC_v3_FINAL.docx) vybírám několik údajů:

  • zdigitalizováno 4 miliony stran
  • popis, katalogizace a konzervace trvala 12 měsíců
  • použitý systém pro workflow digitalizace je GOOBI http://www.digiverso.com/en/products/goobi, používaný pro masovou digitalizaci v mnoha institucích (uvažovalo se o něm i do NK ČR)
  • celý projekt trval 17 měsíců
  • digitalizace probíhala externě (Contentra dělala kontroly kvality, OCR a převod do JPEG 2000; snímkování dělala nizozemská Microformat)
  • tabulky statistické ze skenovaných dokumentů byly automaticky převáděny do XML, které odpovídá DTD americké národní lékařské knihovny; tabulky jsou ve formátu XHTML, který umožňuje je jednoduše zobrazit v HTML webové stránce; 
  • tým okolo projektu se soustředí na publicitu - zprávy do médií, online komunikační kampaň pro různé cílové skupiny, cílené příspěvky na relevantní online diskuze a profesionální mailing listy, plus Google Adwords kampaň. K tomu všemu plánují několik akcí pro místní komunity v Londýně a okolo, aby digitální knihovnu jako zdroj informací představili profesionálům, tedy doktorům, statistikům, historikům apod.

Vše doprovází účet na Flickru se zajímavými obrázky z lékařkých zpráv

Všechna data jsou open public - dostupná v CSV, XML, TXT, html - dostupné tady http://wellcomelibrary.org/moh/about-the-reports/using-the-report-data/  

Žádné komentáře:

Okomentovat