čtvrtek 29. listopadu 2012

Rýsuje se zapojení Microsoftu do řešení problémů dlouhodobého uchování?

Chris Rusbridge publikoval koncem října na svém blogu Unsustainable Ideas otevřený dopis Tonymu Heyovi, viceprezidentovi Microsoft Research Connections, s výzvou, aby Microsoft zveřejnil specifikace svých starších digitálních formátů. Výzva vyvolala zajímavou diskuzi v komentářích na blogu, včetně podpory ze strany mnoha paměťových institucí i jednotlivců anagažujících se v oblasti digitálního uchování. Některé body z této diskuze Chris shrnul v dalším samostatném příspěvku.

Z Microsoftu nedlouho poté přišly dvě poměrně pozitivní reakce. Podle Tonyho Heye Microsoft sice nemá požadované specifikace k dispozici a většina zaměstnanců, kteří se podíleli na vývoji původních formátů, už v Microsoftu nepracuje, ale Microsoft je ochotný spolupracovat na dodatečném zpětném vytvoření těchto specifikací, např. formou crowdsourcingu. Navíc by mohl zvážit vytvoření speciálních licencí, které by umožnily využít starší verze operačních systémů a MS Office pro zpřístupnění a konverzi starých digitálních formátů. Přišla také reakce Jima Thatchera z týmu Office and standards interoperability, podle kterého se Microsoft bude snažít přijít s kontrétními návrhy, jak se posunout v řešení těchto problémů dále.

Vstup tak významného hráče, jakým je Microsoft, by mohl představovat zásadní průlom v řešení některých problémů v oblasti digitálního uchování, za něž je Microsoft bezesporu sám spoluodpovědný. Z reakcí není jasné, nakolik jde o závazné stanovisko Microsoftu, ale vypadá to, že snaha by tady mohla být. Že by se blýskalo na lepší časy?