úterý 7. února 2017

Archivace videoartu v České republice?

Trvalé uchovávání videoartu, nových medií nebo řekněme audiovizuálního umění asi není nic snadného. Na serveru artalk.cz je zajímavý rozhovor se Slávou Sobotovičovou http://artalk.cz/2016/06/03/videoart-zabava-pro-excentriky/ o archivech videoartu v České republice.
Především se mluví o archivu Vědecko-výzkumného pracoviště AVU (http://vvp.avu.cz/videoarchiv/), jsou zmíněny i další lokální projekty jako Mediabáze FAMU (http://mediabaze.cz/) nebo Media Archive FaVU VUT Brno (http://media-archiv.ffa.vutbr.cz/index.php). 

Bohužel z toho nemám pocit, že by u nás v téhle komunitě byl velký zájem o trvalé uchovávání tohoto obsahu, o logickou ochranu a archivaci ve smyslu ISO 14721 nebo ISO 16363 atp. Snad jen na FAMU se tohle téma trochu řeší. V rozhovoru se mluví o normalizaci souborových formátů a digitalizaci, ale na webech archivů žádné metodiky popsány nejsou, ani nevidím žádné popisy formátových politik, metadatové standardy, žádné pokusy o DSA apod. "Archivy" jsou  zaměřené spíš na zpřístupňování - streamů nebo metadat. 

I v téhle oblasti také vznikají standardy pro metadata jako Media Art Notation System (MANS) nebo se používají standardy vytvořené jinde jako DIDL. 

Archivací "New Media Art" se ve světě zabývá už poměrně hodně institucí (seznam v EU http://www.newmediaart.eu/), například Netherlands Media Art Institute (http://nimk.nl/eng/preservation/media-art-preservation-links), Electronic Arts Intermix (EAI) (https://www.eai.org/), ZKM v Německu (http://zkm.de/en/topic/conservation-of-media-art), ADA (http://www.virtualart.at/nc/home.html). Sbírky videoartu a nových médií mají i některé další knihovny nebo archivy jako Corrnell uni, Getty archives a další. 



Žádné komentáře:

Okomentovat