pondělí 6. února 2017

Archivace soukromých digitálních dat se zaměřením na fotografie a videa

Richard Wright sepsal "Case NotePersonal Digital PreservationPhotographs and Video",  kde vysvětluje, jak on osobně čelí rostoucím objemům soukromých digitálních dat jako soukromý archivář.

V posledních letech vyprodukoval jeho život desítky tisíc rodinných a soukromých fotografií a videí. Richard ví o ca 55 000  fotografiích, které jsou všude možně - na některém z jeho 4 počítačů a laptopů, mobilním telefonu, ve foťácích, kamerách, na některém ze tří počítačů partnerky, na domácím NASu nebo některém z cca sedmi USB úložištích, další jsou na Dropboxu, Amazon Photos, Googlu a Microsoft drive, další materiál je v jeho profilech na sociálních sítích, na blozích atd. Všechno pod názvy, které generují fotoaparáty nebo software, ve formátech skrývajících se za MPEG kontejnery, nebo v proprietárních formátech, v RAW, a to bez velké kontroly, bez systematických záloh, bez katalogu.

Tohle všechno zná asi každý. Richard jako archivář svého soukromého archivu doporučuje:

  1. deduplikovat (http://www.joerg-rosenthal.com/en/antitwin/
  2. vytvořit si seznam, katalog všech sbírek (asi ne úroveň každého souboru, ale v rozumné míře) -inspirovat se http://preservationweek.wixsite.com/personalarchiving nebo zvážit použití něčeho jako http://www.resourcespace.com/get tam kde se používají cloudová služby, inspirovat se http://www.cdwinder.de/http://www.cdfinder.de/en/info.html nebo jako Richard investovat do http://www.wincatalog.com/
  3. omezit počet použitých formátů
  4. zálohovat a udržovat zálohy, pokud možno automaticky (třeba s využitím https://www.microsoft.com/en-gb/download/details.aspx?id=15155https://fastglacier.com/ )
  5. kontrolovat, že jsou zálohy a data nepoškozené (fixity check, třeba s použitím https://www.avpreserve.com/tools/fixity/ nebo http://www.md5summer.org/ apod.)
Pokud máte nápady na další užitečné nástroje a služby, můžete je sdílet v komentářích:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat