pátek 10. dubna 2015

Publikovány prezentace z konference pracovní skupiny PASIG (Preservation and Archiving Special Interest Group)

V březnu 2015 proběhlo letošní setkání skupiny PASIG a prezentace opravdu stály za to. Nyní jsou dostupné online - zde http://library.stanford.edu/projects/preservation-and-archiving-special-interest-group/international-meetings/march-2015-san

Z těch, z mého pohledu, nejzajímavějších bych vybral:

  • System Architecture for Digital Preservation (Neil Jefferies, Oxford University) - velmi obsáhlá prezentace o základech Digital Preservation, současném vývoji, problémech apod. 
  • Preservation Policy for Humans (Nick Ruest, York University and Stephen Marks, University of Toronto) - potřebujete napsat Strategii dlouhodobé ochrany pro vaši instituci? Pak je tato prezentace pro vás, navede vás potřebným směrem.
  • Cloud storage for preservation (Joseph Lampitt, Oracle) - je uložení v cloudu opravdu tak výhodné i pro velké objemy dat?
  • Trustworthiness of Preservation Systems (David Minor, UC San Diego) - co je důvěryhodný digitální repozitář a proč je toto téma stálicí Digital preservation komunity? Prezentace podává pěkný přehled všech rámců certifikace nebo auditu, které jsou v současné chvíli dostupné.
  • Preservation planning at BnF (Thomas Ledoux, Bibliothèque nationale de France) - jak probíhá plánování dlouhodobé ochrany v NK Francie? Kdo všechno je v procesu zapojen a jaké kroky proces má?
  • Finnish Digital Preservation Service for Cultural Heritage (Mikko Tiainen, CSC - IT Center for Science Ltd.) - prezentace popisuje finskou národní infrastrukturu a systém pro dlouhodobou ochranu. Velmi dobře použitelné jako inspirace např. pro české prostředí. Prezentace také uvádí plány do budoucna, mezi nimi je i certifikace (ISO 27001 v roce 2015 a až za dva roky na to ISO 16363). Finové si vyvinuly vlastní LTP systém s použitím open source nástrojů.
  • Preserving digital records and databases (Luis Faria, KEEP) - je představením projektu na ochranu databází a hlavně LTP nástroje RODA
Prezentace LTP systémů


Na webu PASIG jsou dále dostupné záznamy z webinářů - http://www.preservationandarchivingsig.org/index.html

Žádné komentáře:

Okomentovat