čtvrtek 9. dubna 2015

Inforum: Certifikace Národní digitální knihovny podle ISO normy 16363

Na letošní konferenci Inforum byl oznámem zajímavý příspěvěk:

Certifikace Národní digitální knihovny podle ISO normy 16363
Jan Mottl, AiP Safe s.r.o.

Abstrakt
Shrnutí poznatků a zkušeností z průběhu první fáze Certifikace Národní digitální knihovny podle ISO normy 16363
.

Takže budování důveryhodného dlouhodobého repozitáře v souladu s ČSN ISO 16363 v NDK skutečně začalo, snad alespoň vytvořením dokumentace a selfauditem.

Bude zajímavé sledovat, zda NK došla k podobným poznatkům o samotném procesu jako např. Bernadette Houghton zde (http://www.digitalpreservation.cz/2015/03/duveryhodnost-self-audit.html) nebo kolegové ze Státní a univerzitní knihovny v Aarhusu, Dánsko (zde http://digitalbevaring.dk/wp-content/uploads/2014/12/Elstroem_Junge_Self_Assessment.pdf).

Na Slovensku vloni prošla podobným procesem UKB se svým projektem CDA - nejprve provedli certifkaci podle ISO 27000 a ISO 9000 a pak selfaudit podle ISO 16363. Jejich dokumentace je z části dostupná online na http://cda.kultury.sk/sk/CDA_dokumenty. Podobnými procesy prošly v minulých letech některé další knihovny a projekty mimo ČR. 

V EU se doporučuje jako první krok při budování důvěryhodného dlouhodobého repozitáře selfaudit podle DSA (český překlad je na http://dsa.cuni.cz/). V České republice tímto procesem prošel zatím jen repozitář MFF Lindat/Clarin (https://assessment.datasealofapproval.org/assessment_92/seal/html/)




Žádné komentáře:

Okomentovat