neděle 13. dubna 2014

Archivematica v ČR

V ČR přibývá projektů, které experimentují s Archivematicou - OS systémem pro zajištění logické dlouhodobé ochrany digitálních dat. Přestože je Archivematica funkčně poměrně omezené řešení, začíná se s ní pracovat v řadě institucí, a několik dalších její používání plánuje nebo zvažuje:

  1. Národní archiv v projektu Národní digitální archiv. Aktuální prezentace ukazuje jasně, že NDA bude stavět svoje řešení na jádru Archivematica. Národní archiv je určitě pod velkým tlakem a rozhodnutí implementovat Archivematicu, o kterém se šuškalo od minulého roku, je velkým projevem důvěry v toto řešení a ve schopnost NA ho implementovat. http://www.isss.cz/archiv/2014/download/prezentace/narodniarchiv_bernas.pdf
  2. S Archivematicou experimentuje MZK, také již od minulého roku. (demo na: archivematica.mzk.cz, resp. http://archivematica.mzk.cz/ica-atom/index.php/;actor/browse) a plánuje ji použít v ostrém provozu pro některá svoje data. 
  3. O Archivematicu se zajímá také NFA a FAMU.
  4. O Archivematice uvažuje také projekt Česká digitální knihovna (projekt NAKI Knihovny Akademie věd). 
  5. Masarykova univerzita podala do FR CESNETu žádost o financování projektu LTP Pilot, kde by chtěla systém testovat a implementovat na infrastruktuře DÚ CESNET, a ve spolupráci s MZK. 


Žádné komentáře:

Okomentovat