středa 14. srpna 2013

Co vlastně je digital preservation neboli dlouhodobá ochrana digitálních dat? Informační video a Prezi prezentace.

V uplynulých dnes se objevily dva zdroje, které zjednodušenou formou vysvětlují problémy digital preservation a jejich možná řešení. Prvním je krátké video společnosti Tessella o jejich produktu Preservica. Preservica je vlastně long-term preservation systém umístěný v cloudu, který může zákazník využívat formou předplatného, nepotřebuje ani HW infrastrukturu (IaaS), digital preservation je poskytována jako služba (DPaaS). Tento přístup by mohl být řešením i pro mnoho českých (nejen paměťových) institucí. Video je dostupné tady - https://www.youtube.com/watch?v=GH19MwjYLwI.
Druhým zdrojem je Prezi prezentace "Digital Preservation - Why, What and How" Nira Sherwintera z firmy Ex Libris. Prezentace je pěkně srozumitelným úvodem do problematiky digital preservation. Ke shlédnutí, sdílení atd. je tady http://prezi.com/fcgsodjqhbry/digital-preservation-why-what-and-how/#%21.
Z obou uvedených zdrojů je jasné, že pouhé uložení a správa původních (originálních) souborů není dlouhodobá ochrana digitálních dat, je to jen její předpoklad. Uchování bit streamu nezajistí použitelnost, vyhledatelnost, srozumitelnost souborů a jejich obsahu v budoucnu.