středa 16. ledna 2013

LOC Digital Preservation Newsletter, leden 2013

Co by vám nemělo uniknout v posledních novinkách Kongresové knihovny?

Rozhodně stojí za přečtení krátký článeček s názvem "Před tím než jste se narodili, my jsme už digitalizovali texty" . Pokud nejste pamětníci, tak asi nevíte, že Project Gutenberg začal v roce 1971, že Text endcoding iniciativa začala už v roce 1987, že projekt Making of America (kde vznikl standard MOA, předchůdce METSu) začal v roce 1995?

Dalším zajímavým textem je  zpráva NDIIPP o archivaci online vědeckého diskurzu.  Vědeckým diskurzem se zde myslí i neoficiální publikace, blogy, diskuzní skupiny a fóra, něco čemu hezky říkají "občanská věda", audio a audiovizuální záznamy ze seminářů, debat, webových stránek projektů, výukových materiálů, apod. To všechno jsou kanály, které mají zásadní význam pro vědeckou komunikaci, a pokud se je nepodaří uchovat, budeme chudší o informace o dynamice vědeckého bádání.

A mimochodem, jak jsme na tom u nás? V Národním úložišti šedé literatury česká vědecká efemera vznikající online v digitální podobě zatím nenajdeme, ale to neznamená, že u nás vědci neblogují, nedebatují na online fórech, že jejich ústavy nemají weby, nebo že u nás nejsou amatérští astronomové a ornitologové.....