pondělí 11. ledna 2016

Nejlepší úvod do OAIS - ISO 14721 - česky

Jeden z nejlepších textů o OAIS od Briana Lavoie, který vyšel jako DPC Technology Watch Report (druhé vydání v říjnu 2014) je k dispozici česky.

Jde o DPC zatím neschválený draft překladu. Ředitel DPC a autor byli tak laskavi, a souhlasili s tím, že v rámci projektu LTP Pilot můžeme překlad pořídit. Vyhradili si však právo provést peer review hodnocení překladu podle standardů DPC. To ještě neproběhlo.

Chtěl bych tímto ještě jednou poděkovat kolegům, kteří text pročetli a upozornili na četné chyby, nedostatky a opomenutí. Především Miroslav Bartošek, Jan Hutař, Andrea Miranda a Michal Konečný (z projektu LTP Pilot) textu věnovali velkou pozornost. Zvláštní dík patří také panu Karlu Kouckému ze SOA Praha, za čas, který textu věnoval.

Odpovědnost za nedostatky překladu padá na hlavu překladatele, stejně jako za některá v podstatě redakční rozhodnutí.

Věřím, že česká verze Úvodu do OAIS od Briana Lavioe zpřístupní problematiku digital preservation širšímu okruhu zájemců.


Přímý odkaz:
https://drive.google.com/file/d/0BzOLuOh094X8ejZ0NHVOY3VuOTg/view

Přeloženo z Technology Watch Report 14-02: The Open Archival Information System (OAIS) Reference Model: Introductory Guide (2nd Edition), Brian Lavoie

Žádné komentáře:

Okomentovat