čtvrtek 3. července 2014

Reblog - 100. výročí počátku 1. světové války - co se děje v archivech a knihovnách ve světě?

Tento příspěvek jsme vystavili v únoru, ale s výročím atentátu na Františka Ferdinanda jsme se rozhodli vystavit znovu. Do textu jsou doplněny některé české aktivity.

Tento post je o digital preservation pouze zprostředkovaně, věnuje se spíše digitalizaci a také historii.
V souvislosti s blížícím se výročím začátku první světové války se objevuje stále více a více aktivit, které toto výročí mají připomenout. Archivy a knihovny jsou v tomto smyslu asi nejaktivnější, budují specializované weby s online přístupnými dokumenty, digitalizují dokumenty z let 1914-1918 a výročí vidí jako příležitost k propagaci a zpřístupnění těchto dokumentů online. Zvláště patrné je to v anglo-americkém prostředí. Níže uvedu několik příkladů.
  • World War One - výuková stránka Britské knihovny (BL) http://www.bl.uk/world-war-one s několika sty historickými zdroji. Sbírka vznikla pro projekt uvedený níže (Europeana 1914-1918), BL si ale také vytvořila vlastní stránku.
  • Europeana 1914-1918http://europeana1914-1918.eu/en - specializovaná stránka se spoustou dokumentů z uvedeného období - fotografie, osobní deníky, dopisy, filmy, audio dokumenty aj. Zpřístupňuje zhruba 400.000 dokumentů z 8 národních knihoven a 7.000 osobních příběhů, mezi nimi i ze Slovenska, které se do projektu zapojilo - viz níže. Europeana 1914-1918 nabízí také vyhledávání v relevantních zdrojích z USA, Austrálie a Nového Zélandu.
  • 100 - web TNA (Národního archivu Velké Británie) - http://www.nationalarchives.gov.uk/first-world-war/ kde jsou zpřístupňovány zdigitalizované sbírky z 1. světové války spolu s doprovodnými dokumenty (osobní záznamy, deníky, filmy apod.). 
  • Discovering ANZAC - http://discoveringanzacs.naa.gov.au/ - společný projekt Národního archivu Austrálie (http://www.naa.gov.au/) a Národního archivu Nového Zélandu (http://archives.govt.nz/) v jehož rámci se digitalizují dokumenty (deníky, fotografie a hlavně osobní záznamy všech zúčastněných vojáků z obou zemí). V NA Nového Zélandu jde o 160.000 záznamů, což je zhruba 4,5 milionu naskenovaných stran. Vše je postupně publikováno online v katalogu Archway (http://www.archway.archives.govt.nz/AboutArchway.do), všechny dokumenty budou dostupné v srpnu 2014, a to i na společném webu výše. Archway také dostane nové prohlížeče, namísto současné možnosti pouhého stažení dokumentu (např. http://www.archway.archives.govt.nz/ViewFullItem.do?code=22277862&digital=yes
  • další weby k tématu jsou např. http://ww100.govt.nz/ a http://www.1914.org/ 
Střední Evropa tak aktivní není, možná i proto, že státy střední Evropy nestály většinou na vítězné straně. Německý národní archiv ani Rakouský národní archiv se zdá nic podobného nechystají, nebo alespoň nepublikovaly v tomto smyslu žádnou tiskovou zprávu a ani jejich weby nic neuvádějí. Podobně Národní archiv Slovenska. Národní knihovna Rakouska a Německa se aktivně účastní Europeany 1914-1918, kam dodávají zdigitalizované dokumenty, převážně fotografie - ukázka rakouských sbírek tady http://tinyurl.com/mbm86fo. Na Slovensku zachraňuje vše také národní knihovna, která do Europeany 1914-1918 dodá své digitalizované dokumenty - viz http://www.snk.sk/?novinky&sprava=prva-svetova-vojna-v-digitalnej-podobe. Slovensko se do projektu oficiálně zapojilo i skrz své občany, kteří přispěli svými materiály, které uchovávají doma - viz http://tinyurl.com/mf6pavv a http://tinyurl.com/kxz4oaw.

V ČR je ohledně výročí začátku 1. sv. války zatím ticho. Bylo by zajímavé vědět, co chystají české instituce jako Národní archiv a Národní knihovna. Jejich weby bohužel nenabízejí žádnou odpověď.
Pokud něco víte, podělte se o informace v komentářích k tomuto textu, děkuji.

DOPLNĚNÍ
Pan Zahradníček z Národního filmového archivu poslal informace o tom, co se k 1. sv. válce děje v NFA: "NFA k tomuto výročí zdigitalizoval v rámci projektu EFG1914 značné množství dobových fotografií a také sedmnáct filmových děl. Tyto materiály jsou k dispozici na webu projektu: http://project.efg1914.eu/. Přímo jsou flash videa dostupná také na této adrese: http://film.nfa.cz/portal/indexAV/20130206120248".

Městská knihovna v Praze 28. června spustila pod projektem e-knihovna.cz web Velká válka online, kde jsou e-knihy ke stažení a v sekci Zajímavosti odkazujeme i sem. Více na www.mlp.cz/velkavalka

5 komentářů:

  1. NFA k tomuto výročí zdigitalizoval v rámci projektu EFG1914 značné množství dobových fotografií a také sedmnáct filmových děl. Tyto materiály jsou k dispozici na webu projektu: http://project.efg1914.eu/

    Přímo jsou flash videa dostupná také na této adrese: http://film.nfa.cz/portal/indexAV/20130206120248

    OdpovědětVymazat
  2. Tak Rakouský státní archiv vydal "mohutnou" publikaci plnou fotografií ke každodennosti období 1. světové války:
    http://www.oesta.gv.at/site/cob__53720/5164/default.aspx

    V ČR si bohužel všechny aktivity i peníze vynárokoval "slavný" projekt LEGIE 100 v gesci Ministerstva obrany:
    http://zpravy.idnes.cz/vyroci-legionaru-ohrozuje-nedostatek-penez-fm2-/domaci.aspx?c=A131205_112805_domaci_jw

    Aby se odvrátila blamáž, začalo se na poslední chvíli řešit i meziresortně skrze usnesení Vlády ČR ze dne 27. 11. 2013:
    https://apps.odok.cz/djv-agenda?p_p_id=agenda_WAR_odokkpl&p_p_lifecycle=2&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_resource_id=downloadAttachment&p_p_cacheability=cacheLevelPage&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=1&_agenda_WAR_odokkpl_attachmentPid=IHOA9DZDHUXF

    OdpovědětVymazat
  3. Přidáváme se - Městská knihovna v Praze 28. června spustila pod projektem e-knihovna.cz web Velká válka online, kde jsou e-knihy ke stažení a v sekci Zajímavosti odkazujeme i sem. Více na www.mlp.cz/velkavalka

    OdpovědětVymazat
  4. Ministerstvo obrany nakonec spustilo portál, kde se snaží soustředit akce zaměřené na výročí války
    http://100.army.cz/
    a lze zde najít i odkazy na informační zdroje

    OdpovědětVymazat